17 januari 2025

Popmuziek: de noodzaak is hoog, maar het geld landt niet op de juiste plekken

De popmuzieksector krijgt veel te weinig geld om gezond te kunnen opereren, blijkt uit twee vandaag gepubliceerde onderzoeken. Subsidies komen niet goed terecht, en popmuzikanten krijgen doorgaans geen eerlijke vergoeding voor hun optredens.

Recentelijk werden twee (mede door BAM! geïnitieerde) onderzoeken uitgevoerd naar geldstromen in de popmuzieksector. Uit deze onderzoeken blijkt dat er een groot gat gaapt tussen de financiële middelen die beschikbaar zijn en de middelen die nodig zijn voor een eerlijke sector. Subsidiegelden komen nog altijd nauwelijks bij popmuziek terecht: slechts 7,1% van het landelijk beschikbare bedrag voor podiumkunsten gaat naar pop. 

Voordat de twee onderzoeken die vandaag gepubliceerd worden plaatsvonden, kwamen de verschillende partijen binnen de sector na diepgravend onderzoek en overleg al tot de zogenaamde Fair Pay norm; een nieuw soort CAO voor (o.a.) popartiesten, gebaseerd op het aantal ingezette uren, en een definitie van de carrièrefase door te kijken naar de ervaring en de marktpositie van een act. Uit de nieuwe onderzoeken blijkt nu dat er nog veel geld nodig zal zijn om tot deze Fair Pay te komen voor liveoptredens: de benodigde financiële aanvulling loopt op tot 72% per show.

Het gebrek aan subsidiegelden en de (mede daardoor) onderbetaling van artiesten heeft veel negatieve gevolgen voor de popsector. Programmeurs hebben niet de financiële ruimte om vernieuwend te programmeren, zij voelen zich gedwongen om op veilig te spelen. Artiesten hebben geen ruimte om zich te ontwikkelen of te investeren in hun beroepspraktijk. Wanneer er Fair Pay betaald zou kunnen worden, zou dat een grote positieve impact hebben op de sector: het zou leiden tot een gezondere werksfeer, grotere kansengelijkheid en betere ontwikkelingsmogelijkheden.

BAM! verbindt deze conclusies met elkaar, en stelt dat zichtbaar is dat de infrastructuur binnen de popsector de afgelopen 15 jaar is geprofessionaliseerd, maar dat de budgetten niet zijn meegegroeid. Deze professionaliseringsslag lijkt met name in gebouwen en infrastructuur te zijn gaan zitten. Artiesten hebben het verschil tussen dat wat Fair Pay is en de beschikbare financiële middelen zelf moeten overbruggen, door voor schrijnend lage bedragen op te treden. Zij zijn degenen die zelf hebben toegelegd op de hoge kosten die gemaakt moeten worden alvorens er kan worden opgetreden. Denk daarbij aan: instrumentarium, repetitietijd, oefenruimtes, studiotijd, et cetera. 

De conclusies zijn duidelijk: om tot een gezonde popsector te komen waarin artiesten zich kunnen ontwikkelen en kunnen investeren, en waarin er ruimte is voor avontuurlijke programmering, zal meer subsidiegeld bij popmuziek terecht moeten komen, om zo te kunnen komen tot een Fair Pay beloning voor artiesten.

Bericht via BAM! Popauteurs
BAM! is de grootste beroepsvereniging voor artiesten, songwriters en producers. Zij vertegenwoordigt songwriters en artiesten uit alle pop genres: van dance tot hiphop, het levenslied en indie. Lid zijn o.a. Jeangu Macrooy, Eefje de Visser, Kensington en BLØF.