
Onderzoeksrapport Fair Pop Pilot: inzicht in fair pay voor popmuzikanten
Het onderzoeksrapport naar de Fair Pop Pilot, uitgevoerd door de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van Platform ACCT, fairPACCT Ketentafel Popmusici, is nu beschikbaar. Het onderzoek liep van september 2024 tot februari 2025.
Aan de pilot namen zowel opkomende (Fase 1) als zich ontwikkelende (Fase 2) artiesten deel. Voor hun optredens in de deelnemende podia Hedon (Zwolle), Doornroosje (Nijmegen), Neushoorn (Leeuwarden), Melkweg (Amsterdam), EKKO (Utrecht), Paard (Den Haag), Patronaat (Haarlem) en Effenaar (Eindhoven) kregen ze een fair pay-vergoeding.
De pilot was een primeur in Nederland: nog niet eerder werd op deze schaal een richtlijn voor fair pay toegepast binnen de popsector. Uit de evaluatie blijkt dat de huidige gages ver achterblijven bij wat als eerlijke beloning wordt beschouwd. Shows van artiesten in de eerste twee carrièrefasen blijken verlieslatend voor podia, wat onderstreept dat structurele financiering noodzakelijk is om fair pay te realiseren.
Het onderzoek, bestaande uit een survey (49 respondenten), diepte-interviews (23 respondenten) en een analyse van de geldstromen, toont aan dat 76% van de ondervraagden de huidige gages als oneerlijk beschouwt. Daarnaast vindt 83% dat fair pay structureel ingevoerd moet worden voor alle Nederlandse acts op alle podia.
Een belangrijke conclusie uit de pilot is dat supportacts vaak het hardst worden geraakt door de lage vergoedingen. Er bestaat brede consensus dat juist deze acts een eerlijke beloning zouden moeten krijgen. Tegelijkertijd wordt erkend dat de huidige Fair Pay-bedragen in sommige gevallen niet realistisch aansluiten bij de bestaande marktpraktijk.
Rita Zipora (voorzitter van de ledenraad van Buma/Stemra en bestuurslid BAM! Popauteurs) was nauw betrokken bij de Fair Pop Pilot. Zipora: “Het is nu belangrijk om het systeem verder te finetunen. De basis werkt, maar er zijn nog veel details om te verbeteren. Bijvoorbeeld hoe je de gages eerlijk verdeelt bij avonden met meerdere bands. Binnen de achterban van de VNPF is veel draagvlak en motivatie om hier naartoe te werken. Ook Fonds Podiumkunsten, medefinancier van de pilot, is bereid om hier verder over in gesprek te gaan. Daarnaast wordt gekeken naar sponsoren uit de markt.”
Het rapport is hier in te zien.